Aproximativ 35% dintre exoplanetele ce au o mărime mai mare decât cea a Pământului au o cantitate mare de apă. Conform Tech Times acestea ar fi compuse în proporţie de 50% din apă, în timp ce Pământul este compus în proporţie de 0,02% din apă.
Specialiştii consideră că aceste exoplanete denumite deseori lumi acvatice s-au format într-un mod similar cu cel al lui Saturn, Jupiter, Uranus sau Neptun. Având în vedere că sunt de patru ori mai mari decât Pământul aceste exoplanete ar putea susţine viaţa, au afirmat specialiştii în cadrul studiului.
Pentru acest studiu, prezentat în cadrul conferinţei Goldschmidt din Boston, cercetătorii au utilizate datele furnizate de telescopul spaţial Kepler şi misiunea Gaia. Echipa de specialişti din mai multe ţări a analizat exoplanetele în funcţie de masa şi raza lor. Cu ajutorul informaţiilor, ei au reuşit să creeze un model al structurii interne a exoplanetelor.
Modelul a arătat că exoplanetele cu o rază mai mare de 1,5 ori decât cea a Pământului sunt compuse din roci ce au o masă de cinci ori mai mare decât cea a planetei noastre. Dr. Li Zeng, principalul cercetător din cadrul Universităţii Harvard a declarat că apa de pe aceste exoplanete nu se regăseşte şi pe Pământ. „În adâncurile exoplanetelor probabil regăsim apă sub forma de gheaţă ce este supusă unei presiuni ridicate”, a declarat Zeng.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: